Marketing/ 20 Απριλίου, 2023/ Blog

Το να περνάτε μεγάλες καλοκαιρινές διακοπές μακριά από το σπίτι μπορεί να είναι υπέροχο, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε κάποιες απρόβλεπτες συνέπειες – ιδίως όταν δεν υπάρχει κατανάλωση νερού στο σπίτι.

Η επιλογή του σωστού τύπου και μεγέθους του συλλέκτη είναι το κλειδί για έναν ηλιακό θερμοσίφωνα υψηλής ποιότητας. Οι υπερμεγέθεις συλλέκτες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υπερθέρμανσης το καλοκαίρι, καθώς θα απορροφάται υπερβολική ενέργεια- ωστόσο, με έναν μόνο καλά μονωμένο συλλέκτη, το σύστημά σας μπορεί να παραμείνει ισορροπημένο όλο το χρόνο – παρέχοντας βέλτιστη απόδοση τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες!

Παρόλο που οι ηλιακοί θερμοσίφωνές μας μπορεί να είναι η τέλεια ισορροπία ενεργειακής απόδοσης, όταν φεύγουμε για να απολαύσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές – αφήνοντάς τους αφύλακτους και αχρησιμοποίητους – μπορεί να υπερθερμανθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες στο εσωτερικό αυτών των δεξαμενών άνω των 100°C! Αυτό δεν είναι μόνο επικίνδυνο, αλλά έχει και εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις.

Μεγάλη αύξηση της επικάθισης αλάτων στο εσωτερικό του μπόιλερ.

Στη ζέστη του καλοκαιριού, όταν οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν έως και τους 100°C σε ένα ηλιακό σύστημα, οι εναποθέσεις αλατιού συσσωρεύονται γρήγορα στο εσωτερικό των συσκευών που έρχονται σε επαφή με το ζεστό νερό. Η συσσώρευση αυτή έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην απόδοση, καθώς προκαλεί όχι μόνο μειωμένη απόδοση αλλά και μειωμένη χωρητικότητα στο μπόιλερ του ηλιακού.

Κίνδυνος ρηγμάτωσης του συλλέκτη.

Η ακραία πίεση και θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές – από την εμφάνιση διάβρωσης έως τις ρωγμές των υαλοπινάκων. Αυτές οι βλαβερές συνέπειες μειώνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ηλιακών μας μπόιλερ, με αποτέλεσμα δαπανηρές επισκευές ή αντικαταστάσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με αποτελεσματικότερη συντήρηση!

Καταστροφή των βαλβίδων ασφαλείας.

Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των βαλβίδων ασφαλείας οδηγεί σε έναν καταρράκτη καταστροφής σε όλο το ηλιακό μας σύστημα, με τα υπολείμματα αλάτων να καθιζάνουν στην έδρα της βαλβίδας και να θέτουν σε κίνδυνο τη μακροζωία της. Αν δεν ελεγχθεί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες!

Μείωση της ζωής του ανοδίου προστασίας.

Η έντονη επικάθιση αλάτων αυξάνει τον ρυθμό κατανάλωσης του ανοδίου, με συνέπεια την μείωση της ζωής του.

Μεγαλύτερο κόστος συντήρησης του ηλιακού

Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του ηλιακού μας θερμοσίφωνα είναι εκτεταμένες: όχι μόνο έχουμε το πρόσθετο κόστος και την ταλαιπωρία της συχνότερης συντήρησης, αλλά επιβαρύνονται επίσης όλα τα εξαρτήματα που συνδέονται με την παροχή νερού του σπιτιού – από τους σωλήνες και τις βαλβίδες μέχρι τις δεξαμενές. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες: αν έρθουμε σε επαφή με ζεματιστό υγρό άνω των 70°C, τότε μπορεί να προκληθούν σοβαρά εγκαύματα!

Προστασία ηλιακού θερμοσίφωνα το καλοκαίρι

Φροντίστε να προστατεύετε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα κατά τη διάρκεια παρατεταμένων απουσιών από το σπίτι! Τα ειδικά ανακλαστικά καλύμματα συλλέκτη αποτελούν την ιδανική λύση, καθώς όχι μόνο αντανακλούν το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ενέργειας, αλλά είναι επίσης σχεδιασμένα για εύκολη εφαρμογή και αποθήκευση. Μην αφήνετε την ιδιοκτησία σας ευάλωτη- καλύψτε την πριν φύγετε, ώστε να επιστρέψετε με σιγουριά!

Συμπέρασμα

Παρόλο που η ποιότητα των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι υψηλή, συχνά βρισκόμαστε μακριά από το σπίτι για μέρες κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του μπόιλερ, θέτοντας τον ίδιο και την αποδοτικότητά του υπό πίεση – για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε την υγεία μας!

Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να προστατεύσουμε τόσο το υδραυλικό μας σύστημα όσο και την ευεξία μας: επενδύοντας σε κάποια ειδικά καλύμματα ηλιακών συλλεκτών που θα προστατεύουν τον συλλέκτη σας όταν λείπετε σε παρατεταμένα ταξίδια. Το κόστος μπορεί να είναι ελάχιστο, αλλά η προστασία τους μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά στην πορεία!

Share this Post